top of page

ŤAŽŠÍ VODIČÁK?

Nemáte ešte vodičák a rozmýšľate nad autoškolou v budúcom roku? Mali by ste vedieť a rátať so zmenami pri záverečných skúškach. Do autoškôl prichádza od nového roka zmena. Týka sa to najmä teoretickej skúšky. Tá bude vygenerovaná počítačom z oveľa viac otázok, ako to bolo doteraz. Sme jedna z mála krajín, ktoré stále vykonávajú vodičskú skúšku v písomnej podobe. Písomné testy skončia a prejdeme na elektronický systém, ktorý má viac výhod.


Ak sa pýtate, ako bude taká skúška prebiehať, dovoľte nám to priblížiť. Čo sa týka skúšky. proces na získanie vodičského preukazu zostáva nezmenený. Najprv prejdete teoretickou skúškou, pri ktorej vás kvalifikujú stupňom prospel. následne prechádzate na autocvičisko, kde prejdete kuželkami a parkovaním, keď ste aj tu úspešní, prechádzate na vedenie vozidla, teda na finálnu praktickú skúšku.


Systém skúšok je iný v tom, že vykonávanie skúšok bolo v priestoroch autoškoly po príchode skúšobného komisára a žiaci napísali písomný test. Po novom sa skúšky budú robiť na okresných riaditeľstvách polície alebo okresných úradoch. Žiadatelia o udelenie vodičského oprávnenia sa tam presunú, skontroluje ich totožnosť. Počítač im vyselektuje test z množiny otázok, softvér následne vyhodnotí jeho úspešnosť.


Počet otázok v testoch sa výrazne zvýši. Doteraz sa žiadatelia pripravovali zo 400-500 otázok, ktoré boli premietnuté v 60 testoch. Po novom to bude okolo 1 600 otázok. Test bude hodnotený na 100 bodov, minimum bude 90 bodov, tak aby bol žiadateľ hodnotený klasifikačným stupňom prospel. Otázky budú hodnotené od 1 do 4 bodov a budú zaradené z 10 okruhov. Pribudnú nové okruhy ako napr.: zásady bezpečnej jazdy, povinnosti účastníka dopravnej nehody. Nebudú tam len základy, ako to bolo doteraz. Žiadateľ by mal byť tým pádom lepšie pripravený na jazdu v cestnej premávke. V testoch nebude nič neštandardné, čo by mohlo vyznieť zmätočne. Rovnako tam nebudú žiadne chytáky. Držíme palce budúcim šoférom.




 

Zdroj: internet

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page