top of page

Ako zvládnuť všetky svoje výdavky počas štúdia?

Ako študent ešte nie ste samostatne zárobková osoba, to je zrejmé, peniaze však potrebujete takmer na všetko. Ako si však zaplatiť všetko, čo chcete či potrebujete a nebyť pri tom finančne zruinovaným študentom? Takto to býva u takmer všetkých mladých ľudí počas študovania, že sú finančne zruinovaní, preto sa spolu pozrime na to, ako myslieť na svoje financie a ako zvládať všetky výdavky.

  • Míňajte s rozumom!


Cieľom je naučiť sa míňať menej ako zarábame. To by mal byť taktiež váš cieľ do budúcnosti. Čo robiť v prípade, že je váš rozpočet stratový? Potrebujete si navýšiť príjmy a okresať výdaje. Jednou z možností je brigáda. Vo vašom okolí je určite množstvo ponúk na pracovné miesta, stačí si len nájsť to, ktoré vám najviac vyhovuje. Ušetriť sa dá aj tak, že si nebudete každý deň kupovať bagetu a kávu v predražených kaviarňach či bistrách, ale budete si ich nosiť z domu. To isté platí aj s obedmi. Taktiež nepotrebujete každý mesiac nové oblečenie, stačí sa prehrabať v skrini a nájdete tak určite zaujímavé kúsky, ktoré sa dokonalo dajú skombinovať a vytvoriť tak zaujímavý outfit.

  • Malá investícia je dobrá investícia

Skúste si urobiť rozpočet, vďaka ktorému budete lepšie poznať svoje mesačné príjmy a nevyhnutné výdavky. Prvú vec, ktorú by ste mali s prebytkom vašich peňazí urobiť, je časť z nich ušetriť, uložiť na sporiaci účet, prípadne ju dlhodobo pasívne investovať.




  • Nemusíš mať vysokú školu

Štúdium na vysokej škole so sebou prináša mnohé výdavky. Hovoríme o nájme, strave, školských pomôckach a v neposlednom rade aj o osobnom živote. Dlh a nula na účte určite nie je dobrým štartom do života. Mali by ste si v prvom rade zvážiť, či vysokoškolské štúdium naozaj chcete. Zvážte si štatistiky o uplatniteľnosti absolventov a uistite sa, či vás práca v danom obore bude skutočne napĺňať a baviť.


 

ZDROJ:Internet


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page