top of page

Slovák v USA hľadá ľudí, aby zlyhali spolu s ním

Ako mladý chlapec zo Šurian vyrastal so svojím bratom a rodičmi v paneláku, no už ako sedem ročný po rozchode svojich rodičov sa na čas presunul ku svojim starým rodičom. Už na základnej škole sa uňho prejavila láska k športu a tancu. Od svojich dvanástich rokov sa zameral na posilňovanie s vlastnou váhou, posilňovanie a zapojil do tohto procesu aj breakdance, po tom, ako na hudobnom kanály MusicBox uvidel videoklip Lobo-Ty si moja láska, kde interpret spravil moonwalk a prehodil sa do stojky. Cit k tancu sa prehlboval a ako žiak deviateho ročníka sa stal inštruktorom tanca konk. Breaking (Breakdance) v tanečnej škole VIVA v Nových Zámkoch.

Tento 25 ročný, ambiciózny fanúšik otužovania sa - Slovák Dominik Oravec si plní svoj "americký sen" v USA. Ako tento príbeh pokračuje si môžete prečítať v pokračovaní článku.




Ako to bolo po skončení štúdia na strednej škole?

Po skončení štúdia na Obchodnej akadémií v Šuranoch, na odbore ekonomika/účtovníctvo a cestovný ruch, keď som zmaturoval, som ešte vyučoval chvíľu tanec, no potreboval som si nájsť zamestnanie, pretože tanec by ma až tak neuživil. Taká moja prvá reálna práca bola v sklade, v kórejskej firme, kde som robil na vysokozdvižnom vozíku, samozrejme som tam dlho nevydržal, tak som skončil a našiel dočasne ďalšiu prácu v škôlke vo Veľkom Kyri, kde som robil pomocného učiteľa, mimochodom to práca bola skvelá, plno zábavy s deťmi, veselé spomienky veľmi rad na to spomínam. Následne Matador na lysovni. Hneď som si ale uvedomil, že toto nie je moja cesta a týmto smerom nechcem aby sa môj život uberal.

Ono tých pracovných pozícii som vystriedal presne 15. Tak som išiel skúsiť zahraničie, skúsiť niečo iné, spoznať inú kultúru, nové veci, naučiť sa lepšie jazyk. Prvá zastávka začala Anglickom, potom prišla Kréta a potom Tirolsko. No a po príchode domov som pobudol zvyšok roku 2017 na Slovensku a tam prišla finálna fáza túžby vycestovať do USA, kamarát, ktorý tam už predtým bol mi dal ponuku vycestovať za ním a ja som to samozrejme bez najmenšieho zaváhania prijal. No a cesta do USA sa začala.




Čo ťa motivovalo k tomu, aby si začal uvažovať nad vycestovaním do USA?

Prišlo to už dosť skoro samozrejme cez filmy keď som mal 9-10 rokov, bol to iba taký ten detský sen, túžba ísť do Ameriky, ale bolo to už tam. Keď sa pridal k tomu aj tanec, tak ma to sem ešte viac ťahalo. Ísť tam, odkiaľ to pochádza "Wau". No a čo ma najviac motivovalo bol pocit toho, že ja tu doma na Slovensku nemôžem zostať, nudím sa a už mi to prostredie nemá osobne čo viac ponúknuť. Ja som dynamický typ osobnosti, potrebujem mať pestrý život. Nemám rad stereotyp, jednostrannosť, obmedzené možnosti a myslenie. Osobne som vnímal aj vnímam USA ako krajinu, kde si viem zrealizovať čokoľvek. Prišiel som sem s cieľom vytvoriť si život podľa seba presne taký aký chcem a dopracovať sa k tomu aby som si vytvoril i dosť času na svoje záľuby a hobby. Raz som pozeral jeden dokument o USA, kde povedali toto: Ľudia, ktorí v Európe neuznávali hranice a pravidla odišli a vytvorili nový svet s novými hranicami a to ono tu aj tak je.




Plánuješ sa niekedy vrátiť domov na Slovensko?

Vrátiť sa domov áno, ale iba "výletovo" v tom zmysle načerpať pocit domova, pozrieť rodinu a kamošov. Naša krajina má svoje krásy a veľmi rád by som do budúcna prešiel celé Tatry, prírodné parky, ale prísť domov a žiť na Slovenku, to nie. Aspoň nie momentálne v tomto období môjho života. Ale pozerám sa na to s otvorenou mysľou, do budúcna môže prísť zmena a rozhodnutie sa vrátiť, no s tým čo tu mám v pláne to nevidím na návrat nadchádzajúce roky.





Môžeš nám opísať proces toho, čo všetko si musel vybaviť pred USA a v prvé dni v USA?

Vybaviť si cestovné poistenie, odhlásiť sa zo sociálneho poistenia, zariadiť víza, zakúpiť letenky a pobaliť si batožinu a užiť si 13 hodinový let. (smiech)

Prvé dni bolo obdivovanie, ako 7 divov sveta. Veľmi som sa tešil na tú ich "americkú" angličtinu. Čo som si hneď všimol pri odvoze z letiska je, že doprava nie je taká šialená ako doma, že tu jazdia vodiči ohľaduplnejšie. I keď trčať v doprave a cestovať hodinu na miesto, ktoré za normálnych okolnosti trvá 20 minút mi v prvé dni pripadalo ako večnosť. Všetko som vnímal z velikánskym nadšením, príjemné ma prekvapil i prístup ľudí. Ďalej typické počasie v Californii, vonku horúco, pekná čistá, modrá obloha, palmy a slnečno. Ľudia sa tu nestresujú tak veľmi, ako na Slovensku, presne to definuje fráza “také it easy". Každý si tu hľadí svoje a rieši svoj život, nestarajú sa o druhých. Polícia vás tu len tak bez dôvodu nemôže zastaviť, ako je to praktizované na Slovensku, zastavia vás až vtedy, keď už je priestupok. No na druhej strane niektorí domáci Američania sami priznali, že sú leniví. Odvedú si svoju prácu a povinnosti a to im stačí. To vedie k tomu prečo si tu skôr plnia svoje ciele a sny práve cudzinci, ako ja.




Aké bolo tvoje prvé zamestnanie v USA?

Robil som údržbárske práce, zároveň spojené veľa s cestovaním, čo ja milujem. Bolo to totálne niečo iné v porovnaní z predošlými skúsenosťami. Dovoz a inštalácia priemyselných práčiek a sušičiek ku hotelom a motelom. Inštalácie kamerových systémov, zapájanie WI-Fi, prerábky kúpeľni. Ani som popravde vôbec neriešil, že akú prácu by som rád… povedal som si, že je mi jedno, len aby som tu mohol byť. A tak ako som si to aj prial, to sa splnilo.


Čo ty a marketing a reklama?

Rozhodnutie sa tomuto venovať prišlo neskôr počas pobytu v USA. Myšlienka byt "sám sebe šéfom", mať svoj vlastný pracovný rozvrh. Riadiť si čas podľa seba. Že si viem sám spravovať do budúcna svoj vlastný web, spropagovať správne aj s reklamou znelo super. A hlavne mať odvetvie, kde môžem popri cestovaní aj pracovať. Potreboval som len nájsť človeka, ktorý ponúka vzdelávanie on-line. Tak som si spravil vlastný prieskum ľudí, ktorí mali dlhoročné recenzie a výsledky a porovnával som si, čo mi pasuje. Študoval som online program od Tai Lopeza, ktorý som úspešne ukončil. Podľa môjho názoru si dovolím tvrdiť, že vzdelávanie sa online dnes vedie a je to jedna z najlepších investícií do seba, pretože pokiaľ si to zaplatíte a naučíte sa to, aplikujete to, tak to funguje a výsledky sú viditeľné behom krátkej doby. Nie sú tam žiadne nevyužiteľné informácie navyše.

Počas on-line štúdia som chcel bližšie spoznať ľudí, ktorí sa tomu už dlhšie venujú. Organizoval sa meeting u Tai Lopeza na dome v Beverly Hills, kde som nesmel chýbať. Ľudia tam hovorili príbehy o sebe, ako začínali. Všetci boli veľmi prívetivý, priateľský a navzájom si vymieňali rady a skúsenosti. Musím podotknúť, že v tom období som veľa jazdil bicyklom po Los Angeles. Od Hollywoodu do Beverly Hills som to mal blízko a často vo veľkej dopravnej špičke som sa dostal všade ľahšie a rýchlejšie. K tomuto mám aj vtipnú situáciu, kedy som prišiel do jeho domu v Beverly Hills, predo mnou otvorená garáž ako si môžete na YouTube pozrieť: Tai Lopez - Here in my Garage (s viac ako 69 mil. pozretím), kde mal odparkované svoje dva Lamborghini autá, no a ja pred otvorenou garážou som sa opýtal: "kde si môžem odparkovať bicykel", samozrejme to bola veľmi zábavná situácia. Takže to aj hneď skvelo začalo (veľký smiech)




Aký je tvoj aktuálny pracovný záber? Čomu sa venuješ teraz?

V rámci svojho osobného záujmu veľmi rád editujem videá, a keďže mám ešte stále klasickú prácu od pondelka do soboty, tak pomimo toho sa snažím pracovať postupne aj na ostatnom a rozbiehať viac sociálne médiá - marketing v branži, ktorú som si vybral: Real estate agents. Vybudovať si meno tu v USA je o čosi náročnejšie zo začiatku, ale pracujem na tom veľa, pravidelne a viem, že idem správnym smerom.





Aký máš názor na reklamu na Slovensku v porovnaní s USA?

Vnímam tam trochu odlišnosť, ale taktiež aj originalitu, keďže každé ma svoju unikátnosť. Vo veľkej miere to nie je až na celosvetovej úrovni, čo sa týka množstva, ale je tam isto niekoľko skvelých agentúr, ľudí alebo spoločností, ktoré vedia ako správne a úspešne na to. Pokiaľ má človek správne informácie a vedomosti v danej oblasti, tak je jedno v akej krajine a odkiaľ pôsobí.




Aj za "veľkou mlákou" spolupracuješ so Slovenskými spoločnosťami?

Momentálne nie, uvidíme, nemám to rozbehnuté takto široko záberne, no ja som otvorený vždy novým spolupráciam a možnostiam. Mám v pláne to prepojiť aj na Slovensko do budúcna, no a taktiež cez viaceré krajiny globálne.


Čo by si odporúčal malým SZČO, alebo ľuďom, ktorí chcú začať podnikať?

Aby išli do toho. Je to o sebadisciplíne a zodpovednosti za seba. Bude to inakšie než pracovať pre niekoho. Vaše ‘’prečo to chcete?” Musí byť tak veľké, aby bolo väčšie ako vaše prekážky, že budete ochotný i napriek nepriaznivým podmienkam pokračovať bez zastavenia. Mať vlastný biznis, alebo podnikanie je o riešení problémov. A pokiaľ vo vašej oblasti viete vyriešiť problémy, budete skôr či neskôr vyhľadávaní druhými.

Vyše 80% podnikov krachuje kvôli zlým posudkom a rozhodnutiam počas prvých dvoch rokov.

Preto je tu veľmi dôležité sa neustále vzdelávať. V dnešnom razantne rýchlo sa rozvíjajúcom svete technológií potrebujete byt schopný nasávať veľmi rýchlo veľký objem informácií. Tých správnych informácií. Navštevovať semináre, vycestovať za vedomosťami a učiť sa od ľudí, ktorí už robia to, čo chcete vy. Pohybovať sa v kruhu tých ľudí a osvojovať si ich úspešne návyky. Byť v tomto obehu si vyžaduje riadnu dávku energie a to často vedie až ku prepracovaniu. Preto tu musím spomenúť, že váš život musí byt vyvážený. Najlepšie čo môžete spraviť, je občas vypnúť hlavu a na to slúži: jóga, meditácie, dýchacie cvičenia, strečing a pohyb. Ako vraví Jan Muhlfeit, ktorí bol riaditeľom Microsoftu: myslím, že manažéri by mali meditovať.

Vytvoriť tým ľudí, ktorí budú ochotný nazvem to: zlyhať s vami. Pretože risk je zisk a pokiaľ vo vašom živote nie sú veľké vzlety a pády, tak sa toho veľa nezmení. Čím tvrdšie a náročnejšie kroky podniknete, tým sa vás život stáva ľahším a jednoduchším.

Zmenil Ťa život v USA?

Určite a môžem povedať že dosť, práve preto milujem osobnostný rozvoj. Vždy mám zo seba veľkú radosť keď na sebe vidím zmeny a toto je presne to. Prekonávať prekážky učiť sa ako jednať s rôznymi typmi ľudí, sám na sebe to spoznávam a vidím, že sú to najviac tie nové výzvy, ktoré prichádzajú a človek s tým musí jednať okamžite. A sú veci ktoré som doma na Slovensku nikdy predtým nevybavoval ani neriešil a tu som to musel sám a ešte aj v inom jazyku. Úprimne a otvorene musím povedať, že som šťastnejší než kedykoľvek predtým v živote, duševne a osobnostne ma to napĺňa a stále posúva ďalej. Každou tou prekážkou či nepríjemnou situáciou sa stávam napr. sebavedomejší, vytrvalejší, trpezlivejší, chytrejší a tak ďalej. Spoznávanie a rozprávanie sa s ľuďmi s iných kultúr a národnosti veľmi formuje človeka a dáva iný kultúrny rozhľad a inak vníma svet. Je to stále veľmi individuálne, pretože veľa záleží akou cestou sa tu kto uberá. Preferujem, že človek by mal byt plný života.





Aké sú tvoje plány a ciele na najbližšie roky?

Je ich viac než dosť, mám vypísaných presne sto cieľov v zošite, ktoré si chcem splniť, najradšej by som pracoval na všetkých naraz už teraz “hah". Prioritou je rozbehnúť a na pevno vybudovať Sociálne médiá - marketing, keďže sa chcem taktiež naďalej rozvíjať i tancom a inými vecami, ktoré si taktiež musím platiť, ako sú: semináre, workshopy, lektorov, trénerov, mentorov a cestovanie. Ďalší rok by som rad začal s E-commerce (online shop) produkt ešte nemám, ale mám výber tipy, len sa rozhodnúť ktorý z nich. Ďalej tancovať, chodievať na dance battles, cestovať. Organizovať Halloween event, keďže som zvykol aj doma na Slovensku organizovať pochod mestom v maskách.




Čo by si odporučil na záver ľuďom, ktorý sa boja začať niečo nové?

Vždy začnite predtým, než ste pripravený.

Nebáť sa robiť chyby, je to ľahko povedané a o to ťažšie sa to robí, aj mne prichádza pocit strachu a obáv keď sa púšťam do nových vecí, ale ono sa to aj hneď vytratí, keď sa ide do akcie. A po neustálom opakovaní, budete sami doslovne vyhľadávať tie pocity z nových vecí. Vyrastali sme v Európskej kultúre, kde nás učili že robiť chyby je zle, už na školách prebiehalo hodnotenie diktátu, kde školský systém je nastavený tak, aby sa hodnotilo podľa toho koľko chýb sme urobili. A to sa s nami vlečie po zbytok života, pokiaľ nie sme ochotní to zmeniť. Každý niečo chce, ale nie každý je ochotný urobiť preto to, čo je treba. Chce to postupne meniť myslenie a začať myslieť pozitívne = konštruktívne. Nájsť si človeka, ktorý už robí to čo vy chcete, čo s vami rezonuje a pokiaľ nemáte takého pri sebe nájdite ho na Youtube a študujte jeho život, jeho zvyky, spôsob akým mysli, kontaktujte ho a učte sa od neho. A tie chyby sú tie skvelé lekcie čo nám dávajú skúsenosti. A čo najviac, hlavne vždy si držte svoju víziu toho kam sa chcete dostať a nezáleží či vo vás niekto verí, alebo koľko ľudí vám verí, dôležitej je, že si veríte vy sami a že to vidíte ako ste to už dosiahli. A ak vám niekto odpovie že to je nemožné či šialene, tak viete, že ste na správnej ceste.


Ak sa Ti tento rozhovor páčil a chceš podporiť Dominika, alebo našu spoločnosť podpor nás lajkom a zdieľaním tohto článku. Vopred Ďakujeme za každú pomoc. Odkaz a kontakty nižšie.


 

Autor: BC

Fotografie: archív Oravec Dominik

Kontakty:

Dominik "KiniMod" Oravec: Facebook, Instagram, YouTube

BC Tradehouse: Facebook, Instagram

964 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page