top of page

Ako začať podnikať bez peňazí?

Na povrchu sa to môže zdať ako nezdolateľný problém, ale nedostatok peňazí v začiatkoch podnikania by vás nemal odradiť od vášho sna. Začať podnikať sa dá aj bez veľkého kapitálu. Stačí poznať rôzne možnosti financovania, čo všetko môžete v začiatkoch urobiť lacnejšie alebo zadarmo.

Než sa na tieto možnosti pozrieme detailnejšie, treba mať na pamäti tento dôležitý fakt.

V nejakom bode podnikania budete musieť začať investovať peniaze.

Začať podnikať bez peňazí možné je, ale podnikať bez nich sa už dlhodobo nedá. Akýkoľvek rast, inovácie alebo zlepšovanie biznisu si bude vyžadovať investovanie finančných prostriedkov.

Ak budete chcieť v začiatkoch šetriť, nedovoľte, aby táto tendencia šetrenia pretrvala aj vo fáze, keď už bude môcť čo to investovať do ľudí, rozvoja alebo marketingu.

Ako začať podnikať bez peňazí? Nájdite spôsoby, ako ušetriť alebo mať niečo zadarmo Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je zvážiť, čo všetko na začiatok podnikania budete potrebovať a čo z toho bude niečo stáť. Následne potrebujete prísť na to, ako na tom ušetriť alebo dokonca za to neplatiť. Patrí sem hlavne:

Plánovanie budete potrebovať vytvoriť podnikateľský plán, finančný plán a nájsť vhodný podnikateľský model.

Právna forma podnikania podnikať nemôžete len tak a budete si na to potrebovať založiť s.r.o. alebo živnosť. V tomto kroku sa bez menších poplatkov nezaobídete.

Webstránka čo by vám v minulosti trvalo niekoľko týždňov a stálo niekoľko tisíc eur, dnes môžete mať doslova za zlomok. Existuje veľa nástrojov zdarma, s ktorými si viete vyskladať vlastnú webstránku. Jediné, do čoho by ste podľa mňa mali absolútne a nevyhnutne na začiatku investovať, je vlastná doména, na ktorej budete stránku prevádzkovať. Tú môžete mať v priemere od 10 eur za rok. Neskôr je však lepšie niečo investovať aj do vlastného webu, pretože riešenia zdarma vás veľmi obmedzujú v tom, čo si na stránke viete upraviť. Ideálne je riešenie CMS WordPress. Samotný WordPress je zadarmo, stačí vám iba hosting a nájsť peknú a cenovo dostupnú šablónu.

Marketing je pravda, že marketing viete robiť aj nízkorozpočtovo/zadarmo, no z dlhodobého hľadiska to nie je veľmi efektívne riešenie. V nejakom bode života firmy budete musieť investovať aj tu. Možno nemalé čiastky. Kým na to príde, ušetriť viete napríklad tak, že sa naučíte robiť SEO, PPC reklamu, blogovať alebo sociálne siete. Časom však zistíte, že sami na všetko stačiť nebudete a efektívnejšie bude predsa len delegovať a zaplatiť si freelancera, prípadne najať zamestnanca.

Vybavenie a materiál niektoré formy podnikania si budú vyžadovať náklady na materiály alebo vybavenie.

Priestory ako začínajúci podnikateľ nie vždy budete potrebovať priestory. Ak rozbiehate reštauráciu alebo obchod, pochopiteľne, bez prenájmu priestorov to nepôjde. Keď začínate ako freelancer, robiť môžete aj z domu alebo z kaviarne, prípadne aj vonku, keď je pekné počasie

Leasing na niektoré druhy podnikania budete potrebovať vybavenie.

Začnite s tým, čo máte

Ušetriť môžete aj tak, že na začiatku popremýšľajte o tom, čo máte momentálne k dispozícií. Zvážte odpovede na nasledujúce otázky:

· Zručnosti – čo môžete urobiť?

· Skúsenosti – čo ste urobili v minulosti?

· Vedomosti – čo viete?

· Hmotné zdroje – čo vlastníte a k čo máte prístup?

Čokoľvek z tohto vám vie ušetriť výdavky a začať aj s nízkym kapitálom. Napríklad, ak ste dobrý v nejakej činnosti, ktorú potrebujete na podnikanie, zo začiatku ju môžete robiť vy, a nemusíte tak platiť zamestnanca alebo externú firmu.

Zohľadnite, koho poznáte

To, čo už máte, je potrebné kombinovať s tým, koho poznáte. Máte známosti, ktoré by vám mohli pomôcť v rozbiehaní biznisu? Zmapujte svoju sieť kontaktov a zvážte, ako by vám vedel pomôcť. Takýmto spôsobom môžete vytvoriť nové obchodné partnerstvá, ktorými viete nielen popohnať veci vpred ale potenciálne aj niečo málo na začiatku ušetriť.

Barter – užitočný spôsob, ako získať veľa vecí tak povediac zadarmo

Barter je forma výmenného obchodu, ktorú využívali ľudia v období, keď ešte neexistovalo všeobecné akceptované platidlo. Keďže dnes sa už využívajú najmä peniaze, už sa s touto formou obchodovania tak často nestretnete. To je škoda, pretože vďaka nej viete celkom slušne ušetriť.

Ak máte s niečím bohaté skúsenosti alebo schopnosti, ktoré by mohli byť ostatným užitočné, môžete ich vymeniť za niečo, čo by ste potrebovali k vášmu podnikaniu.

Jediná nevýhoda bartera je, že pre obe strany musí byť barter vzájomne prospešný. Ak vami poskytovaný vec nie je pre druhú stranu užitočná, barter nevyužijete.

Nájdite vhodný spôsob financovania

Nie vždy máte možnosť začať bez peňazí. Ak máte naozaj skvelý podnikateľský nápad, ktorý má vysoký potenciál na úspech, ale ktorý, nanešťastie, nie je možné rozbehnúť bez dostatočného financovania, nemusíte vešať hlavu.

Existuje niekoľko možností, ako získať kapitál na začiatok podnikania:

· Začnite si šetriť – Ak sa vám podarí ušetriť takých 100 eur mesačne, do roka môže nazbierať 1200 eur a to už na rozbeh podnikania nie je vôbec málo.

· Úver - Pre získanie úveru ale musíte dôkladne zdokladovať vo svojom biznis pláne všetky nevyhnutné finančné prostriedky, ktoré budete potrebovať a tiež predpokladané predaje a výnosy z jednotlivých činností.

· Investor/business angel –Investori väčšinou disponujú veľkými finančnými prostriedkami a hľadajú, do čoho by svoje peniaze vložili.

Investujte toľko, čo si môžete dovoliť stratiť

Ak ste ochotní investovať len vtedy, keď očakávate získanie konkrétneho výnosu, nemali by ste sa do podnikania púšťať, pretože žiadna investícia nikdy nedokáže zaručiť výnos.



 


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Copywriting

bottom of page