top of page

Singletasking je demonštráciou disciplíny


,,úspech dosahuje priemerný človek, ktorý sa vie sústrediť" -anonym

MULTITASKING JE ZDROJOM CHÝB

Človek dosiahne viac, ak sa bude sústrediť na jednu vec. Ak robíme viac vecí naraz, stratíme tok myšlienok a to z dvoch dôvodov: 1-v myšlienkach sme zablúdili niekam inam a nesústredili sme sa; 2- našu pozornosť odpútalo niečo úplne iné. Multitasking je príčinou hektického života. Pri multitaskingu sú ľudia viac náchylnejší na vyrušenie. Snaha o multitasking súvisí s nízkou produktivitou práce.



Multitasking je skresľujúci. Ak máme pocit, že toho máme veľa a potrebujeme to čo najskôr dokončiť, tak sa vrháme do multitaskingu, lebo máme pocit, že je to najlepšia vec, ktorú môžeme urobiť. Ale opak je pravdou.

Multitasking nám blokuje tok našich myšlienok a sme ľahko ovplyvniteľní vonkajšími podnetmi a potom nie sme produktívni. Náš mozog sa vie sústrediť len na jednu vec a nie na viac vecí naraz.

Nie je možné sa sústrediť na jednu úlohu a zároveň robiť druhú.

V skratke multitasking neznamená robenie 2 alebo viac vecí naraz, znamená to preskakovanie z úlohy na úlohu a následne strácanie koncentrácie a času. A zároveň ovplyvňuje kvalitu nášho života, osobné a pracovné vzťahy a taktiež všetko ostatné, čo sa nás týka. Rozdelená pozornosť nám bráni byť výkonnými. Preto sa naučme obmedzovať odvádzanie pozornosti.


SINGLETASKING

Singletasking znamená sústredenie sa len na jednu činnosť.

Singletasking vyžaduje sústredenie výhradne na jednu činnosť. Je preň charakteristická koncentrácia, energickosť a vďaka tomu dosiahneme lepšie výsledky a rešpekt ako pri multitaskingu. Obnovuje poškodené vzťahy a vytvára skutočné interakcie.


Singletasking je demonštráciou disciplíny a koncentrácie.


Prefrontálna mozgová kôra sa zmenšuje v dôsledku stresu z neustáleho preťažovania. Pri úbytku sivej mozgovej hmoty dochádza k zníženiu poznávacích schopností. Príliš veľa úloh bráni nášmu mozgu rozmýšľať. Pokus o multitasking uvoľňuje ,,stresový hormón" kortizol, ktorý znižuje dispozíciu spracúvať informácie. V dôsledku stresu sa obmedzuje schopnosť riešiť problémy.


FLOW- je zahĺbenie sa do plnenia úlohy; stav flow sa dá dosiahnuť pri rôznych činnostiach, !preskakovanie z úlohy na úlohu znižuje možnosť flow!


Viac vecí sa dosiahne ak si na to vyhradíme čas. Aby sme nepociťovali chaos a stres je dôležité si urobiť zoznam úloh na tri dni. V našom zozname si vyznačíme hlavne dôležité úlohy, ktoré budeme priebežne plniť. Ak máme nejakú úlohu, ktorá je naliehavá, je potrebné ju urobiť hneď zrána.


Clustertasking (skupinový tasking)- pri clustertaskingu je dôležité identifikovať úlohy, ktoré spolu súvisia; clustertasking šetrí čas.


,,nestačí byť snaživý, snaživé sú aj mravce"

Singletasking je účinný, ak sa spája s vyčlenením času na regeneráciu. Na oddych je zvyčajne dostačujúcich 5-10 minút. Vedci dokázali, že pracujeme efektívnejšie, ak si vyhradíme čas na oddych. Pri singletaskingu sme šťastnejší.


Singletasking vo voľnom čase:

1- fyzická aktivita

2- spomalenie

3- umenie


Singletasking je potrebný aj doma. Nájsť si viac času na rodinu napríklad tým, že sa spolu pôjdete večer alebo ráno prejsť, spravíte si rodinný piknik, zahráte sa spolu spoločenské hry alebo sa jednoducho budete viac rozprávať.


Buďte výkonnejší, ale zamerajte sa len na jednu vec. Máte dosť času, a tak je len na vás ako ho využijete. Veľa šťastia so singletaskingom.


 

Ak sa Vám článok páčil a chcete nás podporiť budeme radi za každé prezdielanie našej stránky, prípadne za odber na našich sociálnych sietiach Facebook, Instagram, Tik Tok, alebo YouTube

78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page