top of page

Med: Tekuté zlato

Takto nazývajú med mnohý z nás.



Ako vzniká?

Včely môžu vyrobiť med z dvoch zdrojov v prírode. Prvý je nektár a druhý medovica. Potom čo včely nasajú nektár alebo medovicu do svojho medového vačku odletia s ním do úľa. Tam si ich následne medzi ostatnými včelami odovzdávajú a obohacujú o výlučky hltanových žliaz. Tento obohatený nektár alebo medovicu ukladajú včely do bunky plástu a nechajú zrieť až kým sa nepremení na med. Včely vyrobia počas roka stovky kilogramov medu.

Druhy medu a ich účinky

Druh včelieho medu určujeme podľa zdroja , prostredia , rodu včiel alebo spôsobom spracovania. Na svete existuje veľmi veľa druhov medu, no pár základných by mal poznať každý z nás. Pre nás sú najznámejšie napríklad : kvetový , agátový, lipový, slnečnicový, repkový alebo aj med z ihličnanov či vŕbový med. Tieto druhy majú priaznivý vplyv na človeka , či už pri nádche, tráviacich ťažkostiach , pri vysokom krvnom tlaku alebo ťažkej fyzickej námahe. Med má taktiež veľmi priaznivé účinky aj na pleť, preto ho ženy využívajú aj ako masku na tvár a je vhodný aj na celulitídu.

Koľko medu denne konzumovať?

To, že je med zdravý vieme už asi všetci, no aká je vhodná dávka medu aby sme boli zdravý? Tie sa rozchádzajú. Názory sú rôzne, no nie veľmi odlišné. Aby mal dospelí človek posilnenú imunitu mal by prijímať 3 až 4 čajové lyžičky a deti 1 až 2 denne . Keďže prichádza chladné obdobie a naša imunita je oslabená tak hor sa na tento prírodný liek.

 

Zdroj: spoločnosť EXART , kamzakrasou.sk , google.com

52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page