top of page

Kto maže, ten ide!


Pred viac ako 25-timi rokmi sa dvaja mladí podnikatelia rozhodli „upratať“ trh so živočíšnymi tukmi a oživiť zašlú slávu a klesajúce preferencie živočíšnych tukov. Dnes patrí JAV-AKC spoločnosť s ručením obmedzeným (ďalej len JAV) k popredným spracovateľom živočíšnych tukov nielen na Slovensku, ale aj v okolitých európskych štátoch. V súčasnosti vyrába viac ako 70 000 ton živočíšnych tukov ročne.

Bravčová masť? Prečo nie!

Bravčová masť je súčasťou našich životov už niekoľko generácií, nie len ako výdatná pochutina, ale jej pozitívne vlastnosti sa využívajú všade okolo nás. Bravčová masť je výborným nosičom chutí a vôní, ale má svoje opodstatnenie aj v gastronómii. V poslednom období zažíva renesanciu a napriek silnému mediálnemu tlaku olejových gigantov jej spotreba na Slovensku výrazne stúpa. Cestu k nej si opäť hľadajú nielen starší konzumenti, ale bravčová masť si získava čoraz väčšiu popularitu aj u mladej generácie.

Bravčová masť má významné miesto i v zdravotníctve. Okrem časom overených rád starých mám je bravčová masť významným rozpúšťadlom a nosičom látok, dôležitých pre ľudský organizmus. Vďaka svojmu chemickému zloženiu bravčová masť dokáže na seba naviazať dôležité zlúčeniny a vitamíny a v takomto stave ich distribuovať do celého tela. Podľa tvrdení viacerých kardiológov je tuk dôležitou zložkou našej potravy. Bravčová masť je dokonca prvým jedlom, ktoré odporúčajú svojim pacientom po operácii srdca. Veľkou výhodou bravčovej masti je teplota topenia, ktorá zodpovedá telesnej teplote tela a preto je pre organizmus človeka prijateľnejšia. Zložením a zastúpením mastných kyselín je veľmi podobná kvalitnému olivovému oleju, ktorého cena však často niekoľkonásobne prevyšuje cenu masti. Na druhej strane je pravdou, že kým oliva alebo napríklad palma nie sú typickými potravinami slovenského regiónu, na bravčovú masť je naše telo zvyknuté niekoľko storočí.

Prečo masť od JAV-u?

Spoločnosť JAV používa osvedčené metódy škvarenia a zároveň s pomocou moderných technológii optimalizuje proces výroby, aby dosiahla najvyššiu kvalitu hotových výrobkov. Surovinu nakupuje od akreditovaných dodávateľov a celý výrobný proces sa uskutočňuje na Slovensku, odkiaľ distribuuje svoje výrobky do okolitých krajín.

Nie je masť ako masť

Moderná výroba masti nie je taká jednoduchá ako sme zvyknutí z praxe našich starých rodičov alebo z na dedinských zabíjačiek. V tomto procese hrá dôležitú úlohu každý jeden krok. Okrem kvalitnej čerstvej suroviny a včasného spracovania je dôležitá aj manipulácia a preskladnenie. Bravčová masť je náchylná na oxidáciu, ktorá sa dokáže prejaviť aj po zabalení a správnom uskladnení. V spoločnosti JAV kladieme dôraz na kontrolu celého procesu škvarenia a filtráciu, pričom zároveň monitorujeme i balenie a následnú expedíciu hotových výrobkov. Vďaka dômyselnej technológii nedochádza k prepáleniu tuku a možnej tvorbe karcinogénnych látok. Finálne výrobky si zachovávajú požadované vlastnosti minimálne do doby exspirácie, a to bez použitia chemických prísad a konzervantov.

Spoločnosť JAV ponuka komplexný rad výrobkov, ktoré okrem bravčovej masti zahŕňajú aj hydinové tuky(husacia a kačacia masť) a oškvarky rôzneho druhu nielen pre gastronómiu, pekárensky priemysel, ale aj pre kozmetické a krmovinárske účely.



 

ZDROJ: JAV-AKC , dobramast.sk

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page