top of page

Druhá osoba nikdy nie je problém

Problém je, že každý deň v nespočetne veľa situáciách viníme iných ľudí za naše nezdary.

Prekážajú nám, nerobia veci správne, sú neschopní, drzí, nerozhodní, bezohľadní, zlí šoféri, príliš pomalí, nečistotní, nudní, nezaujímajú sa.


A my vždy budeme frustrovaní, keď sa budeme držať tohto zmýšľania.Vždy budeme nahnevaní, urazení, zranení, vytočení. Ale skúsme si uvedomiť, že oni tým problémom nie sú. Druhá osoba nie je nikdy problém. Toto som sa naučil od Charlotte Joko Beck v jej knihe, Everyday ZenJediný problém je naša reakcia. To, čo sa deje okolo nás (napríklad je niekto na vás nepríjemný), sa stane vždy, každý deň, často aj viackrát denne. Nezakážeme ostatným byť odporní – môžeme len zmeniť našu reakciu. Ak by sme dokázali reagovať pokojnejšie a kľudnejšie, boli by sme šťastnejšími. Správali by sme sa s pochopením, so smiechom a možno sa na druhého prenesie aspoň trocha nášho pochopenia.


Tu je krátky návod ako reagovať pokojne: Keď si uvedomíte, že začínate byť urazení, frustrovaní, nahnevaní, iritovaní, zmätení … zastavte. Nadýchnite sa. Nič nerobte. Reakcia v hneve môže byť bolestná. Predstavte si, ako by mal druhý reagovať. Držíte sa tej predstavy a je úplne iná ako skutočnosť. Kým si budete len predstavovať veci, ktoré nie sú realitou, budete frustrovaní. Skúste zmeniť realitu, aby sa zhodovala s vašimi predstavami – dajte nám vedieť, keď uspejete. Hoďte svoje predstavy do oceána. Usmievajte sa. Berte osobu pred vami a vás ako chybné bytosti. Súciťte. Keď prestanete obviňovať danú osobu z toho, že nie je perfektná, potom môžete reagovať  primerane a so súcitom. Prijatie reality neznamená, že nič nerobíte – znamená to len, že necháte odísť frustráciu. Namiesto toho sa chováte primerane a môžete sa viac zamerať na vaše činy.

Otázka: Čo keď ľudia, na ktorých sa spoliehate, sú ľahkomyseľní a nezodpovední? Nie je to potom problém? 

Áno, druhá osoba je ľahkomyseľná alebo nezodpovedná. A to je realita – vždy to tak bude. Nemôžete to zmeniť, takže otázka je, ako sa s tým vysporiadate? Môžete sa nahnevať a uraziť sa na nich alebo môžete upustiť od očakávaní, dýchať a správať sa k tejto osobe  primerane. Vyhoďte svoje očakávania, smejte sa a konajte so súcitom a porozumením.


A PAMÄTAJTE SI : DRUHÁ OSOBA NIKDY NIE JE PROBLÉM

 

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO, PROSÍM, AJ S OSTATNÝMI:

AUTOR : VANDA KLUČARIKOVÁ, ZDROJ:internet

46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page