top of page

Ako začať s podnikaním?

Ak ste uvažovali o založení vlastnej spoločnosti alebo začatí podnikania, pravdepodobne hľadáte odborné rady, ktoré vás posunú vpred. Existuje toľko tipov pre rozbeh nového podnikania, že vybrať si, ktoré z nich sú tie najpodstatnejšie, môže byť niekedy náročné.


Možno vás neprekvapí, že neexistuje žiadny dokonalý vzorec ako začať podnikať. Každý druh podnikania je iný a núti vás premýšľať novým spôsobom.


Otvorenie vlastného podniku je často procesom učenia sa. Čím viac múdrych rozhodnutí urobíte na začiatku, tým väčšia je šanca vašej spoločnosti na úspech. Ak máte podnikateľský nápad, vyskúšajte doň implementovať nasledujúcich osem tipov:

Obmedzte výhovorky


Nespočetné množstvo ľudí sníva o tom, že sa stanú podnikateľmi, ale nikdy to neurobia. Sú zaťažení výhovorkami a obavami z neúspechu. Raz je to nedostatok peňazí, málo času, veľká zodpovednosť…. Predstava byť sám sebe šéfom môže byť pre niekoho desivá a vo väčšine prípadov majú podnikatelia skutočne čo stratiť. Uvedomenie si rizík spojených s podnikaním je však úplne normálne.

Výhovorky vás zároveň spomaľujú na ceste za dosiahnutím vašich cieľov. Ak naozaj chcete začať podnikať, musíte sa zaoberať príčinami vašich obáv. Namiesto toho, aby vás tieto problematické faktory brzdili, nájdite ich riešenie a zbavte sa ich.


Všetko absorbujte


Vypočujte si, čo hovoria iní – priatelia, rodina, odborníci. Pokiaľ ide o veci, ktoré súvisia s vašimi podnikateľskými cieľmi, buďte ako špongia. Čokoľvek nového sa naučíte, dopĺňajte do vášho nápadu v hlave. Všetko si zapisujte.

Keď poviete ľuďom o vašej vízii, prečítajte si reč ich tela. Páči sa im nápad? Alebo sú iba milí a v skutočnosti si myslia, že idete nesprávnym smerom? Povzbudzujte svojich poslucháčov, aby boli úprimní. Nezanedbávajte silu rád od odborníkov a dlhoročných podnikateľov. Títo ľudia vedia, ako sa robí biznis a čo, naopak, nefunguje. Inteligentní podnikatelia sa učia z chýb, ktoré urobili iní.


Vymyslite riešenia


Namiesto toho, aby ste začali rozmýšľať nad tým, čo môžete predávať, premýšľajte nad tým, čo váš produkt vyrieši. Je oveľa ľahšie získať solídnu zákaznícku základňu, keď váš podnik pomáha vyriešiť konkrétny problém. Spustenie vášho podnikania by malo vyplniť dieru na trhu. Napríklad aplikácia SumUp nebola vytvorená preto, že mal niekto vášeň pre softvér. Chceli vyriešiť problém, ktorému čelia majitelia malých podnikov a predajcovia, ktorí potrebujú platobný terminál do vrecka.

Položte si otázku, prečo zakladáte svoj vlastný podnik. Pochopenie vašich motívov vám pomôže vytvoriť značku a získate trh. Vždy si treba uvedomiť a zistiť, akým problémom vaši cieľoví zákazníci čelia a ako ich môžete vyriešiť.


Spočítajte si náklady


Predtým, než začnete rozvíjať svoj podnikateľský nápad, spočítajte si, koľko to bude stáť. Budete musieť zohľadniť všetky obchodné náklady potrebné na spustenie a prevádzku. Tieto výdavky zahŕňajú nájomné za priestory, zariadenie kancelárie, tvorbu loga a webu, marketing a ďalšie. Ak máte výslednú sumu, potom ju zdvojnásobte. Pri každom obchode budete mať neočakávané náklady. Je lepšie byť pripravený vopred.


Najprv budete potrebovať na štart firmy získať prvotný kapitál. Pred investíciou do podniku si prejdite všetky svoje možnosti.


Predstavte si, že nemáte peniaze


Existuje veľká pravdepodobnosť, že sa tak stane. Neúspech v podnikaní je realitou pre mnohých podnikateľov. Viac ako polovica nových podnikov zlyhá počas prvých piatich rokov od svojho vzniku. Ako by ste zvládli nemať žiaden príjem? Zistite, ako by ste prežili, ak by váš podnikateľský plán nevyšiel.

Pozrite sa na vaše súčasné zdroje príjmov. Čo zarobíte zo svojho súčasného zamestnania? Ako dlho vydržia vaše úspory, ak skončíte? Aké neočakávané veci by mohli zmariť váš plán . Pripravte sa na všetky situácie, ku ktorým by mohlo dôjsť, ak by sa podnikateľský nápad nevydaril.

Rozprávajte o svojej firme

Jednou z výziev, ktorej čelia mnohí majitelia podnikov, je nedostatok schopností a zručností predávať. Aj keď sa obávate, čo si ľudia pomyslia o vašom podnikaní, musíte to prekonať. Ak nebudete vedieť presvedčiť klientov, aby od vás nakupovali a podporovali vašu spoločnosť, nezarobíte. Nie ste zhovorčivý? Predstierajte to, pokiaľ sa ním nestanete. Pri túžbe dosiahnuť úspech si nemôžete dovoliť byť plachý.




Buďte pripravení hovoriť s dôverou o svojom podnikaní, aj keď sa cítite nepríjemne. Ako nový majiteľ firmy budete potrebovať uviesť svoj produkt na trh a vytvoriť si sieť. Od vytvárania sietí s klientmi až po vyjednávanie platobných podmienok s dodávateľmi – musíte byť schopní komunikovať.

Spoznajte paragrafy na založenie podniku


Začiatok podnikania je vzrušujúci. Zákony nie. Musíte však pochopiť pravidlá, ktoré prichádzajú s podnikaním. Ak nedodržíte zákony, môžete dostať pokutu. Od vytvorenia spoločnosti až po zriadenie účtovníctva musíte postupovať v súlade s legislatívou. Musíte sa zaregistrovať a postarať sa o daňové povinnosti špecifické pre podnikanie.

Naopak, pri prijímaní pracovníkov musíte dodržiavať zákony platiace pre zamestnávateľa. Keď budete zakladať svoju spoločnosť, mali by ste sa porozprávať s účtovníkom alebo právnikom.


Vyvážte vášeň rozumom


Jednou z najdôležitejších zložiek úspešnej podnikateľskej myšlienky je vášeň. Vášeň vás bude neustále viesť k zlepšeniu vášho procesu a rastu vášho podnikania. Nenechajte však vášeň, aby prevzala všetky vaše rozhodnutia. Vášeň vás pohne dopredu, ale poznanie vám určí správny smer.

Vykonajte prieskum trhu vo vašom odvetví a porozprávajte sa s cieľovými zákazníkmi, aby ste zistili potenciál vášho podniku. Oslovte profesionálov, ktorí vám môžu pomôcť s určitými oblasťami podnikania, ako sú napríklad finanční poradcovia a právnici.

V momente, keď sa vaša firma začne rozbiehať, premýšľajte o nej, akoby ste riadili auto. Nechajte svoju vášeň šliapnuť na plynový pedál a rozumom ovládajte volant. Týmto spôsobom sa môžete spoľahnúť na smer, ktorým sa vydáte, a udržíte si hybnú silu, ktorú potrebujete.

 

ZDROJ: akcnezeny.sk, internet

42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page