top of page

5 TOP SYROV

Mnohí z nás syry milujú a nedokážu si bez nich svoje jedlá predstaviť. Používame ich pri varení, vychutnávame si ich s čerstvým pečivom alebo vínom. Syry sú zdravé, no niektoré však menej ako tie iné. Pripravili sme pre vás zoznam syrov, ktorým by ste mali dať prednosť pred ostatnými.

  • Cottage syr- tento syr je jedným z najzdravších typov syra, obsahuje vysoký podiel bielkovín, má nízky obsah tuku a soli, práve tieto predpoklady sú ideálne na jeho zaradenie do vášho jedálníčka


  • Olomoucké tvarôžky- sa vyrábajú z netučného tvarohu a prinášajú telu kvalitné bielkoviny a veľa vápnika, neobsahujú konzervačné látky, majú málo sacharidov a tuku, sú vhodné pri redukcii hmotnosti, pre diabetikov a ľudí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, pre vyšší obsah soli by ich však mali obmedziť ľudia s vysokým krvným tlakom


  • Ovčí syr- sa radí medzi plnotučné zrejúce syry, "zlého" cholesterolu sa pri ňom človek obávať nemusí, ovčí tuk má priaznivé zloženie mastných kyselín, pre odlišnú skladbu bielkovín a obsah laktózy väčšinou syr lepšie znášajú aj alergici na kravské mlieko, obsah niektorých minerálov a vitamínov je v ovčom mlieku niekoľkonásobne vyšší ako v kravskom či kozom mlieku


  • Čerstvé mäkké nezrejúce syry- tieto syry väčšinou obsahujú len mlieko, syridlo, smotanu a trochu soli, napríklad žervé z tučného tvarohu alebo lučina zo smotany, bývajú aj ochutené a upravené pre tehotné ženy a pre deti, medzi čerstvé mäkké nezrejúce syry patrí aj ricotta a mascarpone


  • Polotvrdé a tvrdé syry- patria sem eidam, ementál, gouda alebo aj parmezán, sú užitočným zdrojom vápnika a môžu ich jesť aj ľudia, ktorí majú intoleranciu na laktózu, v každom z nich si treba však strážiť percento tuku v sušine, nevýhodou pri týchto syroch je aj vysoký obsah soli, nie sú príliš vhodné pre deti, ľudí s vysokým krvným tlakom alebo ochorením obličiek

Napíšte nám do komentárov, aký syr máte najradšej a aký zase nemáte radi.



 

zdroj: internet

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page