top of page

4 dôvody, prečo by ste mali ešte chvíľu vydržať


Vypočuj všetky „nesmieš“, dieťa. Vypočuj si „čo nerobiť“. Načúvaj všetkým „nemôžeš, nemožné, nebudeš“. Počuj tiež „nikdy nebudeš mať“, a potom ma pozorne počúvaj…Všetko je možné, dieťa. Všetko môže byť.“

Keď máte pocit, že ste na konci vášho lana a zostáva vám už len malý kúsok, ktorého sa môžete držať, uvedomte si, že vaša myseľ vás klame. Uväznila vás recitovaním sebaobranných príbehov vo vašej hlave – príbehov o vašich chybách, o tom čo ste mali urobiť inak, a tak ďalej. Vaša myseľ si z týchto negatívnych myšlienok vytvorila mentálnu celu a vy ste začali veriť, že v nej skutočnej žijete.Ale nie je tomu tak.Žijete v obrovskom svete s nekonečným množstvom cieľov. Chvíľu sa zamyslite a pripomeňte si tento fakt. Choďte von. Pozrite sa hore na oblohu a oblaky alebo hviezdy. TOTO je svet, v ktorom skutočne žijete. Nadýchnite sa ho. A potom sa pozrite na vašu terajšiu situáciu ešte raz.Pamätajte si, že nešťastie je prvou cestičkou za pravdou. Vaše porážky obvykle plnia svoju úlohu práve tak ako vaše víťazstvá, ktoré otrasú vašou dušou a nechajú vás užiť si slávu. Je len potrebné aby ste sa nevzdávali, prijali svoju každodennú bolesť a použili ju ako palivo pre vašu cestu.

Tu sú 4 veci, ktoré by ste mali zvážiť predtým, ako sa pustíte svojho lana a vzdáte sa:

1. Každým zápasom rastiete

Život môže byť zápas. Niekedy vás zlomí – od toho vás nikto nemôže uchrániť. No nepomôže vám ani ukrývať sa pred tým, sám niekde v ústraní, pretože dlhodobá osamelosť vás tiež zlomí. Práve tým nekonečným smädom po spojení a začlenení sa. Musíte sa odvážiť milovať. Odvážte sa cítiť. To je ten dôvod, prečo ste na svete.Ste tu, aby ste obetovali svoj čas a riskovali svoje srdce. Ste tu, aby ste od života schytali pár modrín. A keď sa to stane, keď ste zranení, oklamaní alebo odmietnutí, sadnite si tichučko so zatvorenými očami a spomeňte si na časy, keď vám bolo krásne, na sladkosť tých okamžikov, ktorú ste cítili a všetko, čo ste sa naučili. Spomeňte si na to, aké krásne je žiť, potom otvorte oči a žite ďalej.Nikdy nebojovať by znamenalo nikdy nebyť požehnaný životom. Práve v hĺbke temnoty môžete nájsť nezhasínajúce svetlo a toto je to svetlo, ktoré vám prežiari cestu vpred.

2. Vaše srdce stále horí láskou.

Nešťastie je ako kráčať priamo do búrlivej veternej búrky. Počas vášho boja so živlom nielen nadobúdate silu, ale búrka z vás strháva všetko okrem tým najpodstatnejších častí Vás, ktoré sa nedajú od vás odtrhnúť. Keď konečne z tej búrky vyjdete, uvidíte sami seba, takých akými skutočne ste, svoju podstatu – stále plných vášne a nápadov, ktoré vás posúvajú ďalej a ešte niečo viac.Koniec koncov, vždy je len to, čo chcete a to, čo sa deje. Keď nedostanete to, čo chcete, ostáva vám len držať sa toho, čo chcete, vašich vášní a nápadov a pohnúť sa ďalej. Jediná túžba, na ktorej skutočné záleží, je vnútorná láska, ktorá vás formuje. Je to práve takáto vnútorná láska, ktorá vás posúva vpred a to aj vtedy, keď to je veľmi ťažké a náročné. Je to ten druh lásky, ktorej by sme sa nikdy nemali vzdať.

3. Nie ste šialení – len trochu vystresovaní

Niekedy je skutočne ťažké ísť ďalej, zdá sa nám, že svet sa točí príliš rýchlo a máme pocit, že sme úplne mimo kontroly. Vtedy sa nám môže zdať, že sa zbláznime, no nie je tomu tak. Potrebujete sa len na chvíľu zastaviť a zhlboka sa nadýchnuť.Spúšťačom takmer každého emocionálneho problému, ktorý si vieme predstaviť, od strachu cez úzkosť až po nápor depresie, je hromadiaci sa stres. Stres bráni vašej schopnosti jasne myslieť a vidieť svet taký, aký naozaj je – svet, ktorý sa nekrúti až tak rýchlo a nehorí nám pod nohami.Byť extrémne vystresovaný a cítiť sa zdrvený, nie je znakom toho, že sme psychotický alebo že začíname “blázniť“. Je to práve ten stresujúci zážitok, kvôli ktorému je pre nás omnoho zložitejšie jasne myslieť a ktorý nás núti myslieť si, že sme mimo kontroly viac ako v skutočnosti sme. To šialenstvo, ktoré cítite, je stres. Nie je čas to vzdávať, je čas si veci inak usporiadať a držať sa svojho zdravého rozumu. Čím viac sa uvoľníte a zrelaxujete, tým normálnejšie, duševne zdravšie sa budete cítiť. Opýtajte sa sami seba: -          Pracujem príliš veľa a oddychujem príliš málo? -          Mám dostatok spánku?-          Jem zdravo a vyvážene?-          Trávim dostatok času s ľuďmi, na ktorých mi záleží?-          Zotrvávam vo vzťahu, ktorý je pre mňa neprimerane stresujúci? -          Pijem príliš veľa alkoholu alebo užívam iné návykové látky?-          Trápim sa neustále niečím z mojej minulosti?Ak prežívate ktorúkoľvek z hore uvedených situácií, viete čo máte urobiť, aby ste znížili stres vo vašom živote. Veľká väčšina z nás sa nikdy nezblázni, no veľká väčšina z nás sa len bojí toho, že sa raz zblázni zo stresujúcich faktorov, ktorým dovolia preniknúť a ovládnuť ich životné situácie.Tak sa uistite, že si nájdete dostatok času venovať sa činnostiam, ktoré vás bavia, dostatočne spite, zdravo jedzte a ovládajte svoj stres tak, aby on neovládol vás.

4.  Máte niečo špeciálne čo môžete svetu ponúknuť

Ste predurčení stať sa len jedinou osobou – a to osobou, ktorou sa rozhodnete byť. Nedovoľte vašej negativite,  aby vás obchádzala svojimi nečistými nohami.Cíťte ten jedinečný dar planúci vo vašom srdci, ktorý chcete ponúknuť svetu, aby ste mu pomohli pohnúť sa správnym smerom. Môže byť schovaný za dlhými rokmi čakania, pochybovania a porážok, ale je to dar a žiari jasnejšie ako kedykoľvek predtým. Ak sa pozriete dostatočne hlboko, určite ho nájdete. Vo vašom vnútri je zdatná a schopná osobnosť, ktorá chce vzlietnuť, tvoriť, budovať, milovať, inšpirovať a robiť omnoho viac ako len existovať.Vaše každodenné činnosti a povinnosti môžu byť vašim väzením alebo tou správnou cestou. Záleží to len a len na vás. Bez ohľadu na to, ako hlboko si myslíte, že ste klesli, vždy je aj cesta, ktorá vás dostane opäť na nahor. Tie obrovské príležitosti stoja vždy rovno pred vami, pretože vždy môžete urobiť malý krok vpred.Ostaňte sami sebou. Držte sa svojich hodnôt a vášní. Nikdy sa nehanbite robiť to, čo vám pripadá správne. Rozhodnite sa, čo je podľa vás právne a vykročte správnym smerom, práve teraz.


Dodatočné myšlienky

Cítite sa zdrvení? Máte chuť to vzdať?Netreba sa za to hanbiť. Nie ste robot; a keby ste aj boli, tiež potrebujete z času na čas vypnúť z dôvodu údržby. Nie je žiadna hanba pripustiť, že sa cítite unavení, slabí či plní pochybností. To je len súčasť toho byť človekom. Ten prostý fakt, že si to uvedomujete znamená, že dokážete veci urobiť lepšími.

 

Autor článku: Bernard Koprna ZDROJ: internet

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page