top of page

Sviatok svätého Mikuláša - ako to celé vzniklo?

Sviatok svätého Mikuláša - 6. decembra sa už odpradávna spájal s vierou v bohatstvo. Obchodníci v ten deň radi uzatvárali zložité obchody. Okolo Mikulášovej osoby sa zachovalo najviac zvykov súvisiacich s jeho obdarovaním všetkých detí. V predvečer sviatku navštevuje muž s bielou bradou deti a nadeľuje im sladkosti, ale ich aj dobrotivo karhá. Prv mal Mikuláš aj početný sprievod, ktorý tvorili maskované postavy, neskôr sa zredukovali na anjela a čertov. Mikuláš si obliekal tradičný odev biskupa, ktorý pozostával z plášťa s kapucou lemovaného kožušinou, na hlave mal vysokú papierovú čiapku a v ruke berlu. Anjeli mali biele košele a čert si natiahol obvykle dlhý, čiernou srsťou von obrátený kožuch, prepásaný reťazou a na nej zvonce.


V súvislosti s týmto sviatkom sa prv konali mikulášske trhy. Na nich sa predávalo rozličné pečivo, figúrky a iné drobné hračky, typické práve pre túto dobu. Boli zo sušeného ovocia, nepálenej hliny alebo z kúskov dreva. Mikulášska tradícia uplatňuje s veľkou húževnatosťou niekoľko storočí až dodnes a má svoje pevné miesto v dobe, kedy sa už tradíciám nepripisuje taký význam.


Po dedinách v minulosti putoval Mikuláš aj so svojimi pomocníkmi a každému dobrému dieťaťu nosil darčeky. Takáto obchôdzka sa zachovala už len výnimočne. Stále však pretrváva krásny zvyk, kedy deti veria, že vďaka tomu, že celý rok poslúchali, aj k nim Mikuláš zavíta v tradičnom čase a niečo im do vyleštenej čižmičky prinesie. Tento deň má svoje čaro, či už ste malý, alebo veľký. Veď nič nenahradí ten pohľad na dieťa, ktoré sa ráno budí plné očakávania a neskôr zistí, že ani tento rok ho Mikuláš neobišiel a doniesol mu opäť aspoň nejakú drobnosť.



Každý rok na sv. Mikuláša je zvykom darovať mikulášsky balíček. Dávnejšie sa do balíčkov dávalo ovocie, neskôr sladkosti, no teraz sa balia aj malé darčeky. Nevieš kam po mikulášsky balíček? Objednaj si jeden z pohodlia domova z www.mihu.sk . Balíček obsahuje 13 položiek a je za výbornú cenu.


 

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

MYSTERY BOXY

bottom of page