top of page

Spomínate si na mladých Michalovčanov?

Po niekoľkých mesiacoch sú tu s veľmi silnou pesničkou Táram. Mladá michalovská formácia Iconito rozvírila hladinu domácej hudobnej scény s folklórne ladenou skladbou Slovenské devy, ktorá má dodnes viac ako dva milióny zhliadnutí na Youtube. Teraz prichádza so singlom Táram - predzvesťou nového albumu, ktorý by mal vyjsť začiatkom budúceho roka.


Hneď v úvode novinky zaujme atmosférické intro, ktoré plynule prechádza do príjemného pop rocku. Koniec skladby zase ozvláštňujú vkusne zakomponované sláčiky, s ktorými pieseň graduje. Podľa slov samotných členov kapely Iconito je pieseň Táram zrkadlom dnešnej uponáhľanej doby.


"Ak niekto čaká srdcervúci song o nenaplnenej láske, musíme ho sklamať. Tému lásky sme sa snažili vyobraziť v trochu inej podobe a polohe, ako sú ľudia zvyknutí. Tento song je o hodnotách a prioritách, ktoré máme každý iné. Nosnou myšlienkou je slovná hračka slova táram. Keď si človek kladie priority v opačnom poradí, často mu ujdú podstatné veci v živote. Dôležité ale je vedieť si priznať chybu, keď človek 'tára' - a preto by nemal zabudnúť na to, kým chcel byť pred tým, než zabudol," približuje podstatu skladby spevák Kristián Dufinec.

Videoklip k skladbe vznikol v spolupráci Cube Art Pictures, pričom námet a réžiu má na svedomí samotný Kristián. Okrem členov kapely sa v hlavných úlohách predstavili herečka Sarah Arató, známa aj zo seriálu Oteckovia, a Tomáš Grega. O produkciu a vokály sa postaral Igor Timko zo skupiny No Name, ktorý s mladou skupinu spolupracuje a podporuje ju už od jej vzniku.


Iconito tvoria šiesti chalani, ktorí sa dali dohromady s cieľom vytvárať svojou tvorbou most medzi našimi tradíciami a modernou dobou. Okrem Kristiána Dufinca (spev, ústna harmonika, gitara), sú členmi zostavy aj Michal Choma (basová gitara, spev), Ondrej Choma (akustická gitara, spev, perkusie), Lukáš Farbár (bicie, perkusie), Róbert Hvostaľ (klávesy, spev) a Martin Rusnák (sólo gitara).

"Hlavnou myšlienkou skupiny Iconito je priniesť opäť na Slovensko aj hudbu, ktorej ľudia rozumejú bez vekovej výnimky. Takmer všetci v kapele sú folkloristi a vyrástli sme na tradičnej ľudovej hudbe. Je to naša minulosť, prítomnosť a vďaka tomu, že dostávame pozitívne ohlasy na našu tvorbu, vieme, že je to aj naša budúcnosť. Som síce z východného Slovenska, no aktuálne pôsobím v Bratislave ako tanečník Umeleckého súboru Lúčnica. O to viac sa snažím priniesť na Slovensko štýl, ktorý spája nielen rôznorodú kultúru, ale aj prepája dobu, v ktorej sme vyrastali, s tou, v ktorej žijeme," dodáva frontman skupiny Iconito.


Videoklip si môžete pozrieť nižšie:


Náš posledný článok o chalanoch nájdete tak isto nižšie. Budeme radi, ak v komentároch nájdeme pre nich zopár kladných komentárov :) Ďakujeme


https://www.tradehouse.sk/aktuality-1/design-a-stunning-blog


24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

MYSTERY BOXY

bottom of page