top of page

Kedy je najlepšie nakupovať?

Stalo sa Vám už niekedy toto? Niekoľko týždňov alebo mesiacov si šetríte na niečo, po čom túžite. Konečne si to kúpite a máte radosť, no o pár dní idete okolo obchodu, a je po nej. Keby ste počkali ešte tri dni, ušetrili by ste nemalú čiastku.


Z obchodov a reklám sa takmer pravidelne dozvedáme, že práve teraz je najlepší čas na nákup. Výpredaje, zľavy a akcie nás presviedčajú k okamžitému nákupnému rozhodnutiu. Určite ste sa s tým už stretli – „Najvýhodnejšia pôžička už len tri dni“alebo „Posledná šanca ušetriť, nakúpte ešte dnes“. Neskôr sa však dozviete, že„Akcia sa pre mimoriadny záujem predlžuje“, prípadne ju nahradí iná, ešte „akčnejšia“ ponuka. Zabudnime na chvíľu na tieto reklamné triky marketérov a poďme sa pozrieť, kedy je naozaj výhodné rozhodnúť sa pre nákup.

Kúpa automobilu

Ak sa chystáte kúpiť nové auto, najvyššiu zľavu a najlepšiu cenu dostanete na konci obchodného roka. Predajcovia v novembri a decembri uzatvárajú svoje predaje a snažia sa dosiahnuť čo najlepšie čísla. Okrem toho sa pripravujú na nový rok a príchod nových modelov. Pri nákupe v decembri máte najlepšiu šancu značne ušetriť. Keď sa Vám nechce čakať na koniec roka, skúste počkať na koniec mesiaca. Predajcovia sledujú svoje predaje a získavajú odmeny z predaja aj na mesačnej báze. Pri ojazdených autách máte šancu na výhodný nákup aj po novom roku. Jazdené automobily vtedy opticky zostarnú o celý rok.

Nové bývanie

Ceny bytov a domov u nás dlhodobo mierne klesajú, no aj na realitnom trhu existujú niektoré zákonnitosti. Najviac ľudí sa snaží získať nové bývanie a presťahovať sa v období medzi aprílom a júlom. Trh je zaplavený bytmi a domami na predaj, je najrušnejší a realitní agenti sa snažia zarobiť. Ceny sú vtedy najvyššie. Ak chcete ušetriť, pokúse sa vyhnúť sezóne. Realitný trh je na svojom minime v mesiacoch január a február. Pokúste sa preto nakupovať v období na začiatku alebo konci roka.

Elektronika a zariadenia

Túžite po novom počítači, foťáku alebo televízore? Zistite, kedy výrobca plánuje spustiť do predaja novú sériu produktu. Najviac ušetríte vo výpredajoch pred takýmto uvádzaním na trh. Nové zariadenia zvyknú prichádzať na trh v septembri a októbri. Napríklad spoločnosť Apple uviedla nový iPhone 5 na trh práve v tom čase. Snažte sa o kúpu, až produkty trochu „vychladnú“, za tie najnovšie si poriadne priplatíte.

Šperky

Hľadáte zásnubný prsteň pre svoju budúcu manželku? Chcete niekoho obdarovať drahším šperkom? Skúste ho kupovať v januári alebo počas leta, keď narozdiel od zvyšku roka nič neoslavujeme a nedávame si darčeky. Vo februári je Valentín, v máji Deň matiek, v júni promócie a oslavuje sa Deň otcov. Koniec roka a vianočný čas obdarúvania sú pre predajcov doslova zlatým obdobím. Práve preto sú ceny šperkov najnižšie v januári, júli či auguste.

Obleky a šaty

Výhodne ich kúpite začiatkom roka v januári a februári. Ako sme už spomínali, leto je obdobie promócii a nielen to. Nejedna nevesta túži po májovej alebo letnej svadbe spojenej so slnečnou svadobnou cestou. Nie každý sa však na tieto udalosti pripravuje v predstihu niekoľkých mesiacov a preto obchody s týmto sortimentom v januári a februári zvyknú zívať prázdnotou. Využite to. Mimochodom, podobné to je aj s nákupom drahších topánok.

Fitness a posilovne

Dávali ste si na konci roka záväzok a chystali ste sa od nového roka začať poctivo cvičiť či plávať? Nie ste jediný. Permanentky na šport sú na začiatku roka zvyčajne najdrahšie. Ak ich naozaj využijete, oplatia sa. Môžete ich totiž využívať dlhé obdobie. Keď ešte podobný lístok nevlastníte, skúste ho kupovať v lete alebo začiatkom jesene. Za ten čas už mnoho ľudí na svoj záväzok zabudlo, fitká sú prádznejšie, a aj ceny za športové vyžitie sú výrazne nižšie.

Kaderníctvo a skrášľovanie

Je sobota a Vy ste sa zabudli dať ostrihať pred svadbou. Nedivte sa, že v kaderníctve alebo salóne krásy je nabité. Čas okolo víkendu zvykne byť v tomto biznise najrušnejší. Ak nechcete čakať v dlhej rade, skúste návštevu v pondelok, utorok alebo stredu. V tieto dni máte šancu na zľavu a navyše sa vyhnete zbytočnému stresu.

Dovolenka

Kúpiť dovolenku na Vianoce nemusí byť zlý nápad. Zľavy na takzvané „First momenty“ sú niekedy rovnako vysoké ako na „Last minutes“. Neraz je to viac ako 30%. Pokojne sa teda po letnej dovolenke začnite obzerať už na začiatku roka. Čím bližšie je sezóna, tým môže byť nákup nevýhodnejší. Pri skorom nákupe máte navyše možnosť naozaj širokého výberu.

Ako vidíte, dobré načasovanie nám neraz môže ušetriť financie, ktoré môžete použiť na niečo iné. Radi sme sa s Vami podelili o naše poznatky. Ak máte ďalšie tipy, kedy sa dá pri nákupe ušetriť, dajte nám vedieť dole do komentov.

 

ZDROJ: http://blog.cashmon.sk, FOTO: internet

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page